Esmée Torn -

Verlichting

News

Winterdip? Tijd voor verlichting!

Het eind van het jaar is in zicht, de dagen worden kouder en korter. Als je ’s ochtends de deur uitgaat is het nog donker en als je na je werk weer thuiskomt is de zon onder – als hij zich überhaupt heeft laten zien vandaag. Voor sommige mensen staat de winter gelijk aan somberheid en een winterdip ligt op de loer. Daarom in deze blogpost aandacht voor het effect van goede verlichting op je interieur én je humeur!

Licht en je interieur

De inrichting van je woning is persoonlijk en je hebt er goed over nagedacht. Met de keuze voor de juiste meubels, kleuren en accessoires geef je je huis karakter en sfeer. Maar een interieur staat of valt met de keuze voor verlichting. Ongewenste schaduwen, te zwak of juist te fel licht en je mooie bankstel of dat bijzondere schilderij krijgen niet de aandacht die ze verdienen. Ook je humeur kan eronder lijden als het licht niet goed is, zeker in de winter als er toch al zo weinig daglicht is.

Verlichting kiezen: welke soorten zijn er?

De keuze voor een lamp hangt samen met de lichtsterkte, warmte en kleur van het licht. Bovendien zijn er verschillende soorten verlichting. Allereerst is de basisverlichting belangrijk: globaal licht dat de ruimte gelijkmatig verlicht en niet voor grote licht-schaduw contrasten zorgt. Denk hierbij aan de plafondlamp in de woonkamer of keuken. Door te kiezen voor dimmers kun je de basisverlichting aanpassen aan de tijd van de dag en de activiteiten in de ruimte.

Dan is er de functionele of taakverlichting. Dit zijn de lampen die gericht schijnen, op werkvlakken bijvoorbeeld: een spotje boven het aanrecht in de keuken of op het bureau in de werkkamer, de leeslamp bij je favoriete fauteuil en de verlichting bij de spiegel in de badkamer.

Voor de persoonlijke touch is er de sfeerverlichting en de accentverlichting. Met sfeerverlichting breng je uiteraard sfeer aan in de ruimte. Denk bij deze categorie aan een decoratief tafellampje dat een zacht licht verspreidt. En wil je de aandacht vestigen op een schilderij, een stijlvol beeldje in de kast of een ander detail, dan gebruik je daar gerichte accentverlichting voor.

Verlichting en velours

De verlichting die je kiest beïnvloedt dus hoe je jouw interieur beleeft. Maar ook andersom is er een wisselwerking: je inrichting bepaalt welk effect je verlichting heeft. Heb je veel donkere meubels, dan kun je nog zoveel natuurlijke lichtinval hebben, donkere kleuren reflecteren het licht niet zoals lichtere meubels dat doen. Ook de materialen waarvan je meubels gemaakt zijn reageren op een bepaalde manier op de lichtval. Een mooi voorbeeld hiervan is velours – we schreven eerder al dit blog over deze populaire stof. Velours of velvet heeft de eigenschap met het licht mee te veranderen. Dat zie je als je de ‘haren’ van de stof met je hand een bepaalde kant op strijkt: het textiel vangt het licht vanuit verschillende hoeken op waardoor de kleurdiepte verandert, bijvoorbeeld van donker naar licht. Het is niet voor niets dat deze prachtige stof veel gebruikt wordt in moderne woonstijlen, maar ook in winterse (kerst)decoraties veelvuldig tevoorschijn komt. Het luxe gevoel van het zachte materiaal en het schitterende samenspel met het licht zijn reden genoeg om deze winter volop voor velvet te gaan. Inspiratie nodig? Bekijk onze selectie van fenomenale velvet eetkamerstoelen!
De hele maand december: de Boston Velvet eetkamerstoel in 12 kleuren, voor maar €99,- per stuk. Kom maar op met die winter!

Recente artikelen

De nieuwste in onze blog

  • Verlichting

    Esmée Torn -

    Verlichting

  • Tijd voor Inspiratie

    Esmée Torn -

    Tijd voor Inspiratie

  • De Trend: Multifunctionele meubels

    Esmée Torn -

    De Trend: Multifunctionele meubels

  • Hoe zitproof zijn de strandtenten van tegenwoordig?

    Esmée Torn -

    Hoe zitproof zijn de strandtenten van tegenwoordig?

  • 2019 in kleur: Spiced Honey

    Esmée Torn -

    2019 in kleur: Spiced Honey

  • De twee gezichten van december: raak niet bedolven onder stress. Enkele tips voor een relaxte decembermaand.

    Esmée Torn -

    De twee gezichten van december: raak niet bedolven onder stress. Enkele tips voor een relaxte decembermaand.

  • In de spotlight: vegan leer

    Esmée Torn -

    In de spotlight: vegan leer

  • De grote HERFST schoonmaak

    Esmée Torn -

    De grote HERFST schoonmaak

  • In gesprek met interieurontwerper Robin Sluijzer

    Esmée Torn -

    In gesprek met interieurontwerper Robin Sluijzer

  • Fluweel: van adellijke stof tot must-have in huis

    Esmée Torn -

    Fluweel: van adellijke stof tot must-have in huis

  • Dé kleur van 2018: HEART WOOD

    Esmée Torn -

    Dé kleur van 2018: HEART WOOD