Esmée Torn -

De Trend: Multifunctionele meubels

News

Wie de interieurwereld een beetje volgt is het misschien wel opgevallen: multifunctionele meubels zijn hip and happening. Behalve een oplossing voor ruimtegebrek, is het ook een serieuze tak van sport in de designwereld geworden. In dit blog lees je meer over multifunctionaliteit in het interieur.

Noodzaak, of minimalisme?

Multifunctionele meubels zijn er voor vele doeleinden en in allerlei varianten, of je nou een enorme woonruimte tot je beschikking hebt of het moet doen met wat minder vierkante meters. Hoewel het oorspronkelijk vooral oplossingen bood voor kleine ruimtes, past het idee van multifunctionele meubels ook helemaal bij de huidige hang naar minimalisme. Wie minimalistisch leeft heeft bijvoorbeeld alleen die dingen in huis die nuttig zijn, van (persoonlijke) waarde zijn of waar hij of zij blij van wordt. In zo’n woning waar geen ‘overbodige’ spullen zijn, is het ook fijn om een overzichtelijke inrichting te hebben. Multifunctionele meubels bieden vaak slimme opbergplekken en kunnen zo aan dat overzicht bijdragen.

Praktische oplossingen, of puur design?

Voorbeelden van multi-purpose meubilair zijn meubels die letterlijk voor meerdere doeleinden gebruikt kunnen worden: de eettafel die ook als bureau dienstdoet, of de slaapbank die overdag als bank fungeert en ’s avonds in een bed verandert. Vooral in kleine ruimtes zoals studentenkamers zie je dit type multifunctionalisme vaak. In een ruimte waar verschillende woonfuncties samenkomen, zoals een woonkamer/werkhoek/eetruimte, kan een room divider van pas komen: behalve als opbergplek dient deze kast ook als muurtje waarmee visueel verschillende ruimtes gecreëerd worden.

Daarnaast zijn er de meubels die makkelijk aan de kant geschoven kunnen worden wanneer je ze niet gebruikt. Bijvoorbeeld de klaptafel, waarbij er in ingeklapte positie ruimte vrijkomt om te lopen. Zo’n klaptafel is extra handig als er ook nog lades in verwerkt zijn die ook in opgeklapte positie bereikbaar blijven. In zogenaamde tiny houses (ook zo’n trend – of leefstijl – die gebaseerd is op minimalisme en less-is-more) zie je het ook vaak: praktische lades die zijn ingebouwd in de ruimte onder de traptreden, het tafelblad dat tevoorschijn komt wanneer je het bed tegen de muur omhoogschuift – elke vierkante centimeter is optimaal benut en tegelijkertijd ziet alles er super stylish uit.

Maar je kunt de multifunctionele meubels ook anders interpreteren: het meubelstuk dat een andere functie krijgt dan waar het oorspronkelijk voor gemaakt is. Een stoel die je aan de muur schroeft kan als kapstok, boekenplank of hangplek voor de kat dienen. Zijn eigenlijke functie maakt plaats voor een nieuwe interpretatie. Zo geef je een originele en vernieuwende impuls aan je interieur.

Creatief met je ruimte

De bovenstaande voorbeelden laten zien dat je met wat creativiteit en een out-of-the-box mentaliteit eindeloos veel mogelijkheden kan creëren. Ook als je weinig ruimte of geld beschikbaar hebt. Als je de conventies loslaat en vanuit een andere hoek naar je woning én je (nieuwe) meubels kijkt, zie je misschien ineens briljante oplossingen waar je nog niet eerder bij stil stond.

Recente artikelen

De nieuwste in onze blog

 • Verlichting

  Esmée Torn -

  Verlichting

 • Tijd voor Inspiratie

  Esmée Torn -

  Tijd voor Inspiratie

 • De Trend: Multifunctionele meubels

  Esmée Torn -

  De Trend: Multifunctionele meubels

 • Hoe zitproof zijn de strandtenten van tegenwoordig?

  Esmée Torn -

  Hoe zitproof zijn de strandtenten van tegenwoordig?

 • 2019 in kleur: Spiced Honey

  Esmée Torn -

  2019 in kleur: Spiced Honey

 • De twee gezichten van december: raak niet bedolven onder stress. Enkele tips voor een relaxte decembermaand.

  Esmée Torn -

  De twee gezichten van december: raak niet bedolven onder stress. Enkele tips voor een relaxte decembermaand.

 • In de spotlight: vegan leer

  Esmée Torn -

  In de spotlight: vegan leer

 • De grote HERFST schoonmaak

  Esmée Torn -

  De grote HERFST schoonmaak

 • In gesprek met interieurontwerper Robin Sluijzer

  Esmée Torn -

  In gesprek met interieurontwerper Robin Sluijzer

 • Fluweel: van adellijke stof tot must-have in huis

  Esmée Torn -

  Fluweel: van adellijke stof tot must-have in huis

 • Dé kleur van 2018: HEART WOOD

  Esmée Torn -

  Dé kleur van 2018: HEART WOOD